.

Tidigare IFK-tränare till Viaplay

Strax innan Premier League-starten förstärker Viaplay sitt expertteam. Tränarprofilen Poya Asbaghi kliver in i sändningarna, med debut i fredagens premiärmatch mellan Crystal Palace och Arsenal.
– Jag ser fram emot att nörda ned mig, göra en objektiv analys och på så vis bidra till Viaplays högkvalitativa fotbollssändningar. Sedan mitt jobb i England har jag fått en annan insyn i fotbollen där, och ett ännu större intresse för lagen, säger Asbaghi.

På fredag är väntan över. Premier League-premiären är här, och Viaplay direktsänder samtliga matcher från världens populäraste liga.
Säsongen inleds med Londonderbyt Crystal Palace–Arsenal, och programledaren Jennifer Kücükaslan får sällskap av en ny expert i studion. Coachprofilen Poya Asbaghi, med färska tränarmeriter från engelsk ligafotboll i Barnsley, tar plats tillsammans med expertkollegerna Erik Niva och Sebastian Larsson.
– Poya har genom åren varit en väldigt uppskattad gäst hos oss, och när vi nu fick möjligheten att jobba tätare tillsammans så kändes det som en självklarhet. Poyas erfarenheter som tränare i England är nästintill unika ur ett svenskt perspektiv och kommer addera något extra till vår redan starka expertuppsättning. Poya är dessutom mitt i karriären och det känns därför väldigt spännande att få möjlighet att jobba ihop i det här skedet, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige.

Kometliknande karriär
Asbaghi ser fram mot expertuppdraget.
– Jag har gästat Viaplays studio förut, men nu blir det mer på riktigt, säger 37-åringen och fortsätter:
– Jag har varit en fotbollsnörd sedan barnsben, och intresset har inte avtagit när jag jobbat professionellt. När du ansvarar för ett eget lag kräver det extra fokus och koncentration, men oavsett gäller det alltid att ha koll på omvärlden.
Asbaghis kometliknande tränarkarriär tog honom från Dalkurd via Gefle till IFK Göteborg, innan han utsågs till förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Men när Barnsley hörde av sig blev lockelsen för stor. Klubben befann sig i en prekär situation när Asbaghi tog över i november 2021, och han lyckades inte rädda laget kvar i Championship.
– Jag visste på förhand att det skulle bli ett tufft uppdrag, men det hindrade inte mig från att anta utmaningen. Jag kom till ett lag som förlorat elva av de 12 senaste matcherna med en av Europas yngsta trupper. För att hänga kvar skulle vi behövt gå från att vara formmässigt sämst i ligan till ett poängsnitt i paritet med topplagen. Det blev för tufft helt enkelt. Vi lyckades bli bättre, men inte tillräckligt.
Championship är en unik liga enligt Asbaghi.
– Lagen bygger mycket av sin spelidé på fysik och fasta situationer. I dessa avseenden kan de mäta sig med de flesta lagen i Europa. Malmö FF, som är det bästa laget i Sverige, skulle i enskilda matcher stå upp mot de bästa lagen i Championship. Men över 46 omgångar är det inte självklart att de skulle vara ett topplag.
Det intensiva Englandsäventyret har inte avskräckt Asbaghi.
– Du vet inte som svensk tränare när du får möjligheten att träna ett lag i England. Det gav mig mycket erfarenhet och jag utvecklades som tränare, även om sejouren blev förhållandevis kort.

Bästa spelarna i världen
I väntan på ett nytt tränaruppdrag tänker Asbaghi omsätta sina nyvunna kunskaper om ligafotboll till analyser i Viaplays studio.
– Alla som gillar fotboll följer Premier League i någon omfattning, inte minst vi som växt upp i Sverige med Tipsextra på lördagar. Och de senaste åren har Premier League lockat till sig de bästa spelarna i världen.
Asbaghi har svårt att peka ut en enskild Premier League-tränare som den största favoriten eller inspirationskällan.
– Det låter lite tråkigt, men jag är imponerad av dem på olika sätt. Pep Guardiola för sättet han kontrollerar fotbollsmatcher. Jürgen Klopp hur han sätter sin prägel med energi och fart. Thomas Tuchels taktiska flexibilitet och Antonio Contes förmåga att ge 100 procent även i Ligacupen. Alla har olika styrkor.
Viaplayexperten har svårt att se Guardiola och Klopp släppa greppet de kopplat om ligatoppen de senaste åren.
– Försprånget lär inte krympa när Man City värvar Erling Haaland samtidigt som Liverpool har en oerhörd trygghet i sitt sätt att spela. Då blir det mer ovisst vilka lag som jagar närmast bakom dem, och huruvida Arsenal och Tottenham kan passera Chelsea.
Just Arsenal blir Asbaghis första specialarbete i Viaplaystudion.
– Jag ska sätta mig ned och analysera vad som blev bättre under förra säsongen, och vad de behöver utveckla ännu mer för att nå topp-fyra.

Sändningstider premiärhelgen
Fredag 5 augusti
20.00, Viaplay/V sport premium: Viaplays Premier League-studio
20.55, Viaplay/V sport premium: Crystal Palace–Arsenal (kommentatorer Anders Bjuhr, Glenn Strömberg)
I studion: Jennifer Kücükaslan, Erik Niva, Sebastian Larsson och Poya Asbaghi.
Lördag 6 augusti:
13.00, Viaplay/V sport premium: Viaplays Premier League-studio
13.25, Viaplay/V sport premium: Fulham–Liverpool (Anders Bjuhr, Glenn Strömberg)
15.55, Viaplay/V sport fotboll: Bournemouth–Aston Villa (Lars Sandberg)
15.55, Viaplay/V sport 1: Leeds-Wolverhampton (Robert Tennisberg)
15.55, Viaplay/V sport extra: Newcastle-Nottingham (Claes Andersson)
15.55, Viaplay/V sport premium: Tottenham-Southampton (Henrik Strömblad, Johanna Frisk)
18.25, Viaplay/V sport premium: Everton-Chelsea (Niklas Holmgren, Pontus Kåmark)
I studion: Jennifer Kücükaslan, Martin Åslund, och Jonas Olsson
Söndag 7 augusti:
14.30, Viaplay/V sport premium: Viaplays Premier League-studio
14.55, Viaplay/V sport premium: Manchester United–Brighton (Niklas Holmgren, Pontus Kåmark)
14.55, Viaplay/V sport extra: Leicester–Brentford (Henrik Strömblad)
17.25, Viaplay/V sport premium: West Ham–Manchester City (Anders Bjuhr, Glenn Strömberg)
I studion: Richard Henriksson, Bojan Djordjic och Lars Lagerbäck.

Viaplays Premier League-team
Programledare: Jennifer Kücükaslan, Niklas Jihde och Richard Henriksson.
Experter: Glenn Strömberg, Lars Lagerbäck, Fredrik Ljungberg, Erik Niva, Sebastian Larsson, Johanna Frisk, Jonas Olsson, Martin Åslund, Bojan Djordjic, Pontus Kåmark och Poya Asbaghi.
Kommentatorer: Niklas Holmgren, Anders Bjuhr, Henrik Strömblad, Claes Andersson, Robert Tennisberg, Lars Sandberg, Axel Olsson.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close