.

Så fungerar padel, den nya innesporten

Racketsporten padel har fått ett riktigt uppsving de senaste åren och just nu råder det padelyra i Sverige. I massor av svenska städer har det dykt upp padelcenter och padelbanor, inte minst i Göteborg. Flera kändisar har förstått potentialen och exempelvis Zlatan har engagerat sig i padelanläggningar, vilket ytterligare satt fart på utvecklingen. Sporten brukar beskrivas som en blandning mellan tennis och squash, och det är ganska träffande. Man spelar däremot med specifik utrustning som är framtagen för sporten och inte sådant som används i andra sporter. Denna industri har därför också blivit stor i Sverige och man kan köpa sitt egna padelracket och padelbollar både i butiker och online. Det finns padelrackets för alla smaker och för alla plånböcker, från nybörjarracketar till dyra värstingracketar för proffs. 

Padel, eller padeltennis, härstammar från Spanien där det idag faktiskt är den sport som utövas i störst utsträckning. Padel har alltså gått om både den besläktade sporten tennis och andra, såsom fotboll, i popularitet.  Därför faller det sig naturligt att även många märken som tillverkar padelrackets och annan utrustning kommer från just Spanien. Inte bara de stora företagen som säljer sportutrustning har börjat tillverka padelspecifika grejer, det lanseras nya märken titt som tätt. Men vad är det som gör padel så pass populärt, sporten verkar ju kunna erövra varenda land där den får fäste? En av huvudanledningarna som man brukar förklara dess popularitet med är att det är roligt oavsett skicklighetsnivå. För den som inte har någon erfarenhet av padelsport sen tidigare är det helt enkelt roligare än till exempel tennis, där det krävs en viss skicklighet för att spelet ska kunna hållas igång över huvud taget. Så länge alla som är med och spelar ligger på ungefär samma nivå spelmässigt så går det att få igång spelet i en padelmatch. Banorna är dessutom mindre än i tennis och även om det blir en hel del spring så är avstånden mindre. 

En av anledningarna till att padel är lite enklare att spela beror på utrustningen. Padelracketar skickar inte  iväg bollen lika hårt som ett tennisracket. Dessutom är det mindre tryck i padelbollarna, så även om de i övrigt är nästan identiska med tennisbollar så flyger de inte lika långt. Nu kommer vi till nästa punkt som gör padelsporten lättare att uppskatta för amatören. Skulle bollen flyga iväg lite väl långt så gör det int eså mycket. Man spelar nämligen på banor utan linjer och med väggar där bollen tillåts studsa. Väggarna kring banan består av glasområden och av delar med ett galler. Glaset får dessutom användas för att returnera bollen, så det finns fler alternativ än att slå direkt mot motståndarens planhalva. När det kommer till reglerna så är de till stor del identiska med reglerna som gäller i tennis, med undantag för de som berör skillnaden i hur banorna är utformade och ett antal andra detaljer. Poängen räknas på samma sätt som i tennis och man servar diagonalt över till motståndarens sida. Det är en perfekt sport för kompisgänget eller kollegorna som vill ha kul ihop och det är inte så konstigt att det blir mer och mer populärt för varje dag som går.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close