.IshockeyNyheter

Bäcken på fortsatt division ett-jakt


Bäcken HC har tre matcher kvar på säsongen i division två, men har redan säkrat en plats i Alltvåan och utmanar Vänersborg om seriesegern.
Alltvåan är det första och besvärliga steget för att kunna nå division ett.

Steget från division två till division ett i ishockey krävs det höga betyg i kvantfysik för att behärska.
Peter Wallén, A-lagsansvarig i Bäcken HC, levererar “the short story”:
– Två division södra har två serier, A och B med sammanlagt 24 lag. Alltvåan startar efter jul med de åtta bästa lagen i de båda serierna. Alltvåan blir en ny serie där man börjar om på noll och spelar 14 matcher. Lag 1-6 går vidare till ett kval, lag 7-8 har spelat klart.
– De som inte går vidare spelar en egen serie – där vinnaren får vara med och kvala vidare trots allt. De sex bästa från Alltvåan, och de två ettorna från fortsättningsserien, går alltså vidare.
Till….?
– Då startar ett kval som reducerar ner deltagarantalet till fyra lag. För dem väntar ett nytt kval mot två division ett lag. Vinnaren av den serien går upp i division ett.
Phu…?
– Ja, det är inte helt okomplicerat, garvar Peter som varit med i Bäckens olika kvalförsök under tio års tid.

Hur bra är Bäcken den här säsongen?
– Jag brukar sticka ut hakan men tycker inte att jag överdriver när jag påstår att vi är topp tre av alla division två-lag i hela Sverige. I fjol vi åkte ut mot Kalmar som gick upp i division ett.
Hur mycket lockar division ett?
– Ambitionen är att gå upp, men inte till vilket pris som helst. Spelar man hockey i Bäcken får man ingen ersättningar, men väldigt bra förutsättningar rent sportsligt. Bra mat, bra material, bra träningstider, hög träningskvalitet. Allt runt omkring håller toppklass i division ett. Sedan vet jag inte om vi är klara för division ett som förening rent organisatoriskt.
– Man ska veta att toppen av division två innehåller djäkligt duktiga hockeyspelare. Halva vårt lag har spelat med stjärnor i Frölunda. Det är spelar som inte nått hela vägen.
Vad är det som saknats för att ta steget upp?
– Vårat mål har varit att gå upp varje år under de tio år som jag varit med. Men division två är speciellt på det sättet att klubbarna kvalets slutskede fortfarande har chansen att plocka in nya spelare i trupperna. Har man pengar kan man mer eller mindre köpa sig en plats i ettan.
– Dalen, Varberg och Hanhals är exempel på klubbar som skapat ett nytt lag från ena veckan till den andra. Just det känns inte okej. Bäcken har åkt dit på kval de senaste sju åren eftersom vi inte valt att jobba på det sättet.

Topp tre-lag i Göteborgsområdet:
1. Frölunda
2. Hanhals.
3. Bäcken

Nordicbets odds:Hovås HC – Bäcken HC
3.35
5.50
1.40

Relaterade artiklar

Back to top button
Close